2. helmi, 2014

Avajaisten ensimmäinen kenraali

eilen illalla oli monellakin tavalla mielenkiintoinen, sekä tuotantotiimille että esiintyjille. Vaikkakin kaikki elementit eivät ehkä ole vielä kohdallaan, saatiin kuitenkin jonkinlainen käsitys siitä mikä meitä odottaa. Yleisön läsnäolo tilaisuudessa luo aina oman tunnelmansa. Kenraaleissa sattuu aina kaikenlaista, silti edessäni olevaa punaista hot-line puhelinta ei kuitenkaan vielä tarvinnut käyttää. Onhan se kuitenkin hieno!
Sen verran päässä kuitenkin pyörii ajatuksia että nukkuminen ei tahtonut millään onnistua. Vielä neljän aikaan aamuyöstä pyörin sängyssäni kuin pullonokkadelfiini avomerellä, hymyilevänä, onnellisena mutta samaan aikaan huolestuneena siitä mitä kaikkea vielä pitäisi opetella ja muistaa. Onneksi ohjaamossa ohjaajista ei ole pulaa, ainakaan amerikkalaisen nimikekäytännön mukaan. Vieressäni istuu kollegani, toinen apulaisohjaaja, jonka tehtävänä on hoitaa inserttimateriaalien varoitukset sekä auttaa minua varoituksissa. Luksusta! Minun tehtävänä, ensimmäisenä apulaisohjaajana, on varoittaa kameroita sekä kuvan että musiikin mukaan tulevia tapahtumia. Tv-ohjaaja istuu toisella puolellani ja lopullisesti luo ohjelman valitsemalla ohjelmaan tarvittavat kuvat. Hänen vieressään ns. tekninen ohjaaja, eli miksaaja joka toteuttaa ohjaajan toiveet teknisesti niitä rivistössä olevia lukuisia nappeja painamalla. Tämä näin yksinkertaisesti kerrottuna. Eturivissä siis Amerikka, Suomi, Espanja ja Kanada. Takarivistä löytyy Argentiina, Amerikka, Kreikka ja Englanti.
Komentokieli on tietenkin englanti, juuri näillä ja monen muun maan aksenteilla väritettynä. Ohjaaja suoltaa kyllä espanjaakin ihan kunnioitettavan määrän komentoja, vähän tässä on joutunut opettelemaan niitäkin. Epäilykseni on että moni niistä on ehkä kirosanoja... Kuvatarkkaamon, äänitarkkaamon ja evs-osaston pojista en vielä osaa sanoa mistä kaikki ovat. Niin ja sitten on se back-up auto, jossa istuu toinen mokoma sekoitus. Kyllä tätä voi kutsua kaikella tavalla kansainväliseksi lähetykseksi!
Meidän englantilaisten autojen lisäksi tv-kompoundillamme on 4 venäläistä ja 2 amerikkalaista ulkotuotantoautoa. Tekevät kansoilleen omia versioitaan avajaisten lähetyksestä. Toisin sanoen he saavat meidän kuvasignaalin jota sitten höystävät omilla lisäkuvillaan. Suuret ja mahtavat haluavat näyttää omia kansalaisiaan vähän enemmän kuin mitä kv-signaali suostuu näyttämään. Kuriositeettina mainittakoon että venäläiset ovat vuokranneet ulkopuolista työvoimaa, apulaisohjaaja ja miksaaja, tuttuja kummatkin, ovat Ruotsista ja tekninen päällikkö Virosta. På det viset!
Ikäjakauma on aika mielenkiintoinen. Tunnustan heti että suurin osa joukosta on minua nuorempaa, mutta yllättävän suuri määrä meistä on myös kokeneempaa ja vanhempaa väkeä. Ei tässä siis vielä pyyhkeitä kannata heittää kehään, jos ei tee mieli! Kokemus, se on täälläkin valttia! Ilahduttavaa myös huomata että sekä kompoundin päällikkö että logistiikkapäällikkö ovat naisia! Oikeita tehopakkauksia. Silti jakauma on aika surullisen perinteinen, 203:sta työntekijästä 35 on naisia. Ainakin siis etunimeltään.
Paljon on vielä tällä työvoimasekoituksella edessään töitä. Monta asiaa saatava toimimaan saumattomasti, mutta onhan tässä vielä viikko ensi-iltaan! Ja hotellimme kylpyläkin on vihdoinkin avattu. Sinne. Kohta. Ennen töihin menoa. Ruodussa siis toistaiseksi ollaan kun aloitetaan "working day nr 23". Слава!