Koordin parempi päivä.

 

Edessäni on upea näky. Katson ikkunasta ulos ja näen edessäni japanin ikonin, pyhän Fuji-vuoren. Hakonen metsän rinteessä sijaitseva ryokan tarjoaa kylpyläpalveluita sekä esteettisen ja seesteisen ympäristön. Olen juuri käynyt japanilaisessa saunassa. Kyseessä on Ganban'yoku, kuumakivi sauna. Tämä kivilattia saa lämpönsä vulkaanisesta maaperästä, joten hipsuttelen vesialtaaseen sopivan kokoisin askelin, jotta jalat eivät pala. Lämpö täyttää kehoni ja mielessäni on jo illan kohokohta, tempura ja yakiniku lämpimän saken ja teen vauhdittamana. Siirryn huoneeseeni ja puen ylleni yukatan ja astun tabit jalassani tatamille. Luon vielä silmäyksen japanilaiseen puutarhaan ja kuuntelen hiljaisuutta....

Tööt, tööt, tööt, tööt - voi kautta Raijin! Unenpöpperöisen Koordin silmien edessä välkkyvät digitaaliset numerot 09.00 ja hän nousee pystyyn salaman vauhdilla kauhun sekaisin tuntein! Kerrassaan karmea ajatus iskee tajuntaan - onko nyt se virallinen bussimyöhästymisestä ansaittu kisatyttöpalkinto tulossa? Kesti hetken ennenkun Koordiparka tajusi että tänään on perjantai, SE perjantai jolloin saa nukkua aamulla! Pää kolahtaa takaisin tyynylle ja lähtö untenmaille takaisin taianomaisesti ennätysvauhdilla. Valitettavasti hänen Hakone-unensa oli kadonnut.

Parin tunnun kuluttua levännyt Koordi herää virkeänä ja seesteisenä. Peiliin katsominen antoi aihetta päivän seuraavaan kauhistukseen, mutta onneksi tänään on hyvää aikaa kuivattaa se märkä tukka. Tässä vaiheessa kovia kokenut Koordimme haluaa kiittää kampaajaystäväänsä joka sai hänet sittenkin ylipuhuttua ja valitsemaan lyhyen tukkamallin. Siitä pisteitä.

Aamun ensimmäinen suunniteltu aktiviteetti on PCR testi, sen jälkeen aamiainen ja kuumeen mittaus hotellin aulan lämpökameralla. Hotellin aamiaiselle ei siis todellakaan kannata mennä, koska japanilaiset ovat päättäneet ovelalla tavalla karkoittaa kaikki vierasmaalaiset maastaan, tarjoamalla oman versionsa eurooppalaisesta aamiaisesta. Joka aamu ei vaan yksinkertaisesti jaksa syödä munakokkelia, pekonia ja broccolia Ja siksi aamutoimien jälkeen raukea Koordi nauttii kulmakaupan virallisen riisileivän ja hörppäsee kurkumashotin, pukee päälleen siviilivaatteet ja lähtee baanalle.

Ensimmäistä kertaa turistina Tokiossa kolmen viikon jälkeen tuntuu erikoiselta. Nyt hän voin vapaasti poiketa sivukadulle keskellä päivää, nauttia +33C kuumuudesta josta saakin oivan syyn hakeutua ilmastoituihin kauppoihin sisään. 

Tällä matkalla utelias Koordi ei taida käydä Akihabarassa, tuolla tekniikan mekassa. Paikallinen tavaratalo antaa tarpeeksi värikkään tuntuman siitä mitä kaikkea täältä voisi ostaa. Kaiken kaikkiaan näky tuntuu kovin sekavalta, mutta ilmiö saattaa johtua siitä että japanilainen kirjoitus ei ihmettelevän Koordin silmissä näytä tekstiltä vaan graafiselta elementiltä kaiken muun värin lisäksi. Näin tuo näkymä on yhtä kuvamaailmaa, ilman ymmärrettävää informaatiota.Joitain tuliaisia kummitäti-Koordi on jo ehtinyt hankkia virallisesta kisakaupasta. Krääsän määrä on täällä suuri, silti jotakin pientä on aina tuotava mukanaan kotiin.

Puhtaus täällä kaduilla on silmiinpistävää! Pienet siniset roska-autot hyrräävät kapeita kujia, kuljettaja kirjaimellisesti juoksee roskien luo, heittää ne autoon ja jatkaa matkaa yhdessä hujauksessa. Kaupungilla ei ole roska-astioita ja vaikka kaikki mahdollinen pakataan paperiin ja muoviin, kadulla sitä ei näe ajelehtivan. Ainoastaan aikaisina aamuina voi nähdä joitakin yksittäisiä roskia, jotka kuitenkin häviävät nopeasti katukuvasta. Yhtään kasvomaskia ei ole näkynyt lojumassa missään vaikka ihmiset käyttävät niitä kunnioitettavan paljon. Ilmeisesti linnut ovat täällä sivistyneempiä kuin Suomessa. Myös lapset.Tällä matkalla  tuotantotoimistossakin on ihmeen siistiä. 7 hengen siivouspartion etuvartio tulee ovelle, pyytää lupaa saada siivota ja sen jälkeen koko partio hyökkää sisään. Imurointi, 8 roskiksen tyhjentäminen ja pölyjen pyyhkiminen käy hujauksessa ja 15 sekunnin kuluttua partio on ulkona. Eräänä päivän bongattiin myös miten tämä siivouspartio imuroi rikkaimurilla toimiston ulkoportaita ja lattioita.

Myös ajoneuvot ovat putipuhtaita. Oma japanilainen menopelini häpeäisi riisit päästään. Täällä ei näe pölyisiä eikä likaisia autoja. Taksinkuljettajat istuvat valkoiset hanskat käsissään, penkit on päällystetty valkoisella pitsikankaalla ja ikkunalasit ovat peilinkirkkaita. Täällä kuljettajat eivät astu ulos autosta, eikä matkustaja avaa ovia itse, vaan kuljettaja avaa ne automatiikalla sisältä käsin. Bussinkuljettajat ajavat autoaan sukkasillaan ja bussiemäntä kulkee desinfioimassa kaikkien kädet ennen bussiin astumista. Puhtaus ennen kaikkea!

Virkistynyt Koordi palaa kaupunkikierrokseltaan hotellille hyvissä ajoin, jotta voi taas pukea päälleen ne viralliset kisavaatteet - kyllä, kuva on tulossa - poimii repun, puhelimet, mokkulan, ovenrivassa roikkuvan akkreditoinnin, ottaa avainkortin ja lähtee tarpomaan bussille. 

7 kilpailupäivää on hänellä takanaan, eli 14 sessiota. Yhä entistäkin surkeamman Elon laskuopin mukaan urhea Koordi on ollut täällä 126 tuntia kasvomaski kasvoilla ja lauantaihin mennessä uurastava Koordi on nähnyt 122 kilpailua sekä 42 palkintoseremoniaa. Ehkä tästä kuitenkin joku kisatyttöpalkinto pitäisi hänelle antaa..

Palataanpa siihen aamurituaaliin. Heräävä Koordi juo joka aamu yhden kurkumashotin “Ukon no chikara” jonka avulla hän on pysynyt terveenä tähän asti. Hän on aina uskonut vahvasti kurkuman voimaan ja mainostanut tiuhaan tahtiin tätä voimajuomaa muille tiimiläisille, jopa niin paljon että he ovat jopa päätyneet ostamaan sitä kaupastamme. Mitä lie japanilaiset kerrossiivoojat ajattelevan meistä? Sillä utelias Koordi löysi löysi sattumalta nettiä selailessaan tiedon että kyseinen juoma myydään täällä krapulajuomana, jonka mainoslauseena on The most popular Japanese hangover drink. Ei siis ihme että kurkumashotti auttaa! 

Että sellaiset olympialaiset veteraaniKoordilla tällä kertaa.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Raijin

https://en.wikipedia.org/wiki/Tabi

https://en.wikipedia.org/wiki/Hakone

https://blog.gaijinpot.com/hangovers-power-turmeric/

 

Koordin Loppusuoralla-ilme.