5-4-3-2-1 - Tuotantokoordin päättäjäiset

Tosi-tv sarja on edennyt viimeiseen osaan jossa viimeinen Sissikoordi taistelee unta ja väsymystä vastaan Frankfurtin kentällä. Olympialaisten yleisurheilun viimeinen laji on perinteisesti maraton ja tämän tuskaileva Koordi on juuri suorittamassa työmatkamaratonin. 

Kaikki alkoi lauantaina yleisurheilun jälkeen kun stadion koki muodonmuutoksen ja muuttui päättäjäisseremonian muotoon. Päättäjäiset ovat urheilijoiden juhla, joten siihen panostetaan hieman eri tavalla kuin Avajaisiin. Protokollat ovat sielläkin selkeät: liput lasketaan, hymnit lauletaan ja urheilijat marssivat sisään. Jokunen taidepläjäys siinä välissä kuvastaa isäntämaan kulttuuria ja lopuksi virallisten puheiden jälkeen tapahtuu ns. “handover” jossa uusi isäntämaa toivotetaan tervetulleeksi. Valmistelut siellä ovat jo alkanee ja vaikka välissä on vielä yhdet talviolympiakisat, Pariisissa kuhisee jo. 

Kun suurin osa yleisurheilutiimistä tähtää lentokentälle, kohtuuttoman varhain hekin, matkaa tunnollinen Koordi Päättäjäistiimin kanssa lauantaina puolenpäivän aikaan stadionille, avustamaan Päättäjäisten televisioinnissa. Tiimi on sama kuin Avajaisissa ja tehtäväkin sama, ehkä astetta helpompi ja rennompi. Brittiläinen tv-ohjaaja ja hänen ydintiiminsä on jo tutustunut sisältöön etukäteen kun taas suomalaiset liittyvät joukkoon vasta viime metreillä. Tosin sitä aikaa ei olisi mihinkään syvempään tutkailuun ollutkaan kaiken yleisurheilun lomassa.

Päättäjäiset saadaan ulos maailmalle ja siitä alkaa tuskastuneen Koordin seuraava koitos. Nopea kipaisu bussiin ja hotellille.  Joku italialaisen matkatoimiston älykääpiö oli buukannut meidät heti aamun ensimmäiselle lennolle Frankfurtin kautta Helsinkiin, joka tarkoittaa noin 3 tunnin yöunta. Lähtö hotellilta klo 4.40, mutta koneen lähtöaika vasta 9.40. Matka kentälle kestää noin tunnin ja lentokentällä lähtöselvityksen avautumisen odottelua puolitoista tuntia. Siitä sitten koneeseen ja suosikkilentoyhtiölläni Lufthansalla Frankfurtiin.

Kone on täynnä olympialaisissa työskennelleitä, urheilijoita, valmentajia, lehtimiehiä, kuvaajia ja tv-työntekijöitä. Tällä kertaa kone on pienempää ja ilmeisesti uudempaa luokkaa kuin mitä tullessa, vierustoveri on tuttu eikä uskalla kuorsata, joten sen suhteen ei valittamista.  Henkilökunta astetta verran miellyttävämpää kuin viimeeksi, mutta valittajamestari Koordi löytää kyllä aihetta purnaamiseen: matkustamotilojen ahtaus. Kun edessä istuva päättää heti ensimmäisen 10 minuutin sisällä asettaa penkkinsä makuuasentoon, ei sen jälkeen takana istuvan aktiviteetista tule mitään. Akrobaattinen Koordi kokee suorittavansa epätoivoisia yksilöliikkeitä yrittäessään nostaa milloin mitäkin lattialle tippunutta härpäkettä. Kun tähän lisää vielä sen että torkahteleva Koordi palelee koska koneessa on todella kylmä, ei nukkumisessa taaskaan ole mitään tolkkua. Harsoinen viltti toimii paremmin kaulaliinana kuin peittona. Tämä testattiin.

Mitään korona- tai PCR-todistuksia ei lähtöselvityksessä kaivattu, vaikka tarmokkaat Koordit tekivät hartijavoimin töitä etukäteen selvittäessään kunkin lentoyhtiön vaatimuksia ko. asiasta. Sen sijaan lentokentällä maskin käyttöön suhtauduttiin todella vakavasti. Lentokenttävirkailijat kävelivät portin luona ja tarkastivat ettei kenelläkään ollut kankaista maskia, koska niitä ei sallittu. Lentokoneessa saksalaisten tarkkuus mitattiin myös siinä, kun lentohenkilökunta tarkisti maskit ja ilmoitti että nenän oli oltava maskin sisällä. Eräs herra sai jopa nuhteita kun hän kahvitarjoilun aikana keskusteli ilman maskia virkailijan kanssa. “Miksi puhutte minulle ilman maskia”, oli kysymys. Saksalaiseen tiukkaan sävyyn, tietenkin.

Tylyys korostui turvatarkastuksessa, jossa erittäin tarkkaan tarkastettiin kaikki tekniset laitteet, akut, tietokoneet, puhelimet. Uupuneen Koordin rintaliivejä kopeloitiin eikä yhtään ainutta ystävällistä sanaa ei tippunut. Japanilaisten kohteliaisuuden jälkeen tämä oli kylmä suihku. Paluu todellisuuteen. Voi nyt kyllä tuli ikävä japanilaista turvatarkastusta!

Frankfurtissa nyt siis odotetaan 6 tuntia ennen Helsingin lentoa. Turhamainen Koordi päätti korottaa itsensä Businessluokkaan, viimeisen olympiamatkansa kunniaksi. Nimittäin edessä on sukupolven vaihdos. Tulossa on uusi sukupolvi innokkaita Koordeja jotka tuovat ammattiin uusia tuulia, lisäenergiaa ja innostavia ideoita. Heillä on vielä paljon koettavaa eikä mikään tule ilmaiseksi. Uskollinen Koordi ihailee kuitenkin sitä avoimuutta ja energisyyttä jota untuvikoilla on. Kiitos Vilma ja Gabi - hyvin tsempattu! Olen niin ylpeä teistä! Sekä Eliise ja Heidi - kiva että olitte mukana. Kanpei tulevalle! Ja kiitos Marjalle, jota ilman olisimme hukassa. Banzai!

Uusiutuva työvoima tarvitsee myös tilaa ja eläköityvä Koordi tietää että kaikki hauska päättyy aikanaan. Areena kannattaa jättää kun on vielä voimissaan. 5-4-3-2-1 jäivät nyt Tokioon. Perillä Helsingissä ollaan toivottavasti 27 tunnin kuluttua. Matkan kunniaksi haikea Koordi suunnittelee juovansa pienen kuohuvan lentokoneessa. Koska hän on sen arvoinen.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Kanpai

 

Kommentit

10.08.2021 12:33

Annika Järvinen

Olet suuren kuohuvan arvoinen. Kuten greggariaanit ovat jo asian ajatelleetkin. Tervetuloa. Potut ja tomaatitkin odottavat!

09.08.2021 17:35

Kaija Lindfors

ihanasti kirjoitettu ja te teitte valtavan hienon työn . Tervetuloa kotiin lepäämään... lomalle vähäksi aikaa. Kiitos teille kaikille